KAKO SE PRAVI NAJČUDNIJI VLAŠKI SPECIJALITET? Ne košta mnogo, a u Homolju recept čuvaju kao zmija noge!

Mnogobrojni posetioci iz različitih krajeva Srbije spas od letnje vreve i gradskog asfalta sve češće traže u Homolju


Mir, tišina, čist vazduh, hladna izvorska voda, uživnje u vlaškim gurmanlucima proteklog vikenda bila je prava oaza za odmor na ovom izletištu i za blizu 170 planinara iz skoro destak planinarskih klubova iz svih krajeva Srbije koji su u okviru tradicionalne akcije Planinarskog Saveza Timočkog regiona, a u organizaciji Planinarskog kluba „Satrica“ iz Majdanpeka, proveli dva takozvana kanjonska dana, družeći se u obilascima rečnih kanjona ovoga kraja.

Vlaške plašinte

– Ovo je prelepo mesto. Priroda je divna i ja sam ovim krajem potpuno oduševljena. Posebno mi se dopao obilazak kanjona Jagnjilo. Lepo, čisto jednom rečju prelepo … Pustinjac, u posedu Rudnika u Majdanpeku i kineske Kompanije Zi Đin, koji zbog naslaga peska stvara utisak kao da ste u pustinji. Kažu da ovo mesto zovu „Majdanpečka sahara“ koja stvara poseban vizuelni osećaj, ali i sam kanjon reke Pek je prelep. Ovo je nestvarno mesto za odmor. Vazduh čist, izvorska voda, a na vlaške specijalitete niko ne može da ostane imun – kaže Sofija Grujičić član beogradskog planinarskog kluba „Avanturist“.

Za sve posetioce izletišta Todorova reka kod Majdanpeka, za dobar zalogaj nakon dugih pešačenja, pobrinule su se žene iz Udruženja „Vredne vlajne“ iz Rudne Glave, koje su već usavršile recepturu nadaleko poznatih vlaških plašinti koje prave za svačiji ukus. Od kiselog testa sa različitim nadevima, od vlaškog sira i jaja, pečuraka i kopriva, najrazličitijih džemova koje same prave od svega sto im priroda ovoga kraja nudi.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar